2015. dec 14.

Franciaország a mérsékelt megoldásokra voksolt

írta: Kispál Richárd
Franciaország a mérsékelt megoldásokra voksolt

A francia regionális választások második felvonása

Egy héttel ezelőtt megtartották a francia regionális választások első fordulóját, ahol a Nemzeti Front a szavazatok közel 30 %-ával úgy tűnt, hogy a régiók akár felében is hatalomra juthat. Az első fordulót követően a 13 régióból hat esetében vezetett magabiztosnak tűnően a Front, míg a baloldal és a mérsékelt jobboldal a fennmaradóakban volt esélyes. A december 13-i második fordulónak nagy tétje volt: vajon a radikális jobboldal átlépi-e a „hivatalos politika küszöbét” és komoly politikai tényezőként lesz-e képes megjelenni immáron a francia államigazgatásban, vagy pedig továbbra is csupán egy „radikális hang” marad jelentős támogatottsággal?

forras_the_guardian_1.jpg

A vasárnapi második fordulót követően elmondható, hogy a francia nép újfent bizalmat szavazott a tradicionális politikai erőknek. Az eredményeket nagy mértékben befolyásolta az a stratégiai lépés, miszerint a szocialisták, azokban a régióban, ahol harmadikként, vagy gyengébben szerepeltek, visszaléptették jelöltjeiket a konzervatívok javára, így azok lépéselőnybe kerültek a Nemzeti Front jelöltjeivel szemben. Ezt a gesztust hivatalos szinten igaz a Sarkozy vezette párt nem viszonozta, ám így is helyi vonatkozásban „koalíciók” alakulhattak a radikális erővel szemben. A jelenlegi francia választási rendszer értelmében pedig hiába éri el egy jelölt akár a szavazatok 40-45 %-át, akkor is a régió irányítását az a párt szerzi meg, aki az 50 % + 1 fős támogatottságot bírja. Ez a politikai környezet pedig az első forduló sikere után a Le Pen vezette Front számára átfordult és végül a mérsékelt jobb és baloldal győzelmét hozta. Elmaradt a Nemzeti Front áttörése, azaz az utolsó lehetőség arra, hogy a 2017-es elnökválasztásra bizonyítsa alkalmasságát.

A 13 régióból végül a Sárkozy vezette konzervatívok 7 régiót „nyertek meg”, míg a kormányzó szocialisták a megszerzett 5 régióval szinte minimalizálták az elmúlt időszakban bekövetkezett támogatottságuk visszaesése után a veszteségeiket. Egy régióban, Korzikán, független jelölt nyert. A Nemzeti Fronttal szemben a hagyományos erők összefogtak, így Le Pen pártja igaz számos tanácsnokot tud majd delegálni a régiók gyűléseibe, ám nem volt képes áttörő győzelmet aratni, azaz megszerezni legalább egy régió vezetését és bizonyítani politikája létjogosultságát. Egy adat azonban figyelemreméltó: igaz Le Penék nem nyertek egy régióban sem, de a Belügyminisztérium adatai alapján mintegy 6 600 253 szavazatot szereztek. Ez a szám bizonyítja, hogy a Nemzeti Fronttal és az általa felvázolt alternatívával még a jövőben számolni kell.

forras_twitter.jpg

Manuel Valls, szocialista miniszterelnök, a következőképp értékelte a választási eredményt, egyben kitérve a radikális erők jelentette veszélyre is: „Ma este nem érezhetünk megkönnyebbülést, sem győzelmet. A szélsőjobb térnyerésének veszélye továbbra is valós. Nem szabad elfelejteni az első forduló és a korábbi választások eredményeit. Éreznünk kell a magunk felelősségét.”

 

Kispál Richárd

a Nemzeti Tehetség Program ösztöndíjasa

ntp.png

 

Forrásjegyzék

Egy régióban sem győzött a szélsőjobb. Forrás: hu.euronews.com (http://hu.euronews.com/2015/12/13/nem-sikerult-gyoznie-a-szelsojobb-nemzeti-frontnak-a-francia-regionalis/)

French elections: seven regions for centre right, none for Front National – as it happened. Forrás: The Guardian (http://www.theguardian.com/world/live/2015/dec/13/french-regional-elections-2015-live)

Kimatekoznák Le Penéket a vasárnapi választásokon. Forrás: index.hu (http://index.hu/kulfold/2015/12/11/kimatekoznak_le_peneket_a_vasarnapi_valasztasokon/)

Kispál Richárd: „Vigyázó szemetek Párizsra vessétek”. Forrás: barankovics.hu (http://barankovics.hu/cikk/idoszeru/vigyazo-szemetek-parizsra-vessetek)

Leradírozták Le Penéket a francia regionális választásokon. Forrás: index.hu (http://index.hu/kulfold/2015/12/13/exit_poll_leradirozhatjak_le_peneket_a_francia_regionalis_valasztasokon/)

Le Pen veszíthet. Forrás: 888.hu (http://888.hu/article-le-pen-veszithet)

Szólj hozzá

választások nemzeti radikalizmus Európa Franciaország XXI. század Nemzeti Front regionális választás